Tradicionális magyar-roma ételek szakácskönyve

Cook Roma Style!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

2014. május 24-én meghívást kaptunk a Brody House-ban megrendezett Fulbright Cultural Evening-re, ugyanis ebben az évben egy amerikai származású Fulbright ösztöndíjas fiatalember, Andrew Gatti tanította a Jezsuita Roma Szakkollégiumban a haladó angol csoportot.

Andrew-val az év végére egy projekttel rukkoltunk elő. Közösen készítettünk egy szakácskönyvet. Ám ez nem akármilyen szakácskönyv. A lényege, hogy tradicionális magyar-roma ételek lettek belefoglalva. A könyv címe: Cook Roma Style, azaz főzz roma stílusban!
Ennek a közös munkának az eredményeképpen a Fulbright intézet nyomtatásban megjelenítette a munkánkat. Összesen 600 példányban kerül a nyilvánosság elé. Célja, hogy az emberek, leginkább a külföldiek megismerkedjenek a cigány ételekkel, és azoknak az elkészítési módjával. Természetesen a könyv tartalma angolul olvasható. Közösen gyűjtöttük össze a recepteket, először magyarul, majd együtt fordítottuk le angolra. A munkában Balogh Krisztina, Bangó Alexandra, Szénási Réka, Zubor Ágnes és Zsigmond Kitti vettek részt.
Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy együtt dolgozhatott a Jezsuita Roma Szakkollégium a Fulbright intézettel.

A könyv bemutatkozó részében a következőt olvashatjuk:

„Olyan egyetemistahallgatók vagyunk, akik nem csak a magyarok, hanem a romák is egyszerre. Azon gondoltunk, hogyan tudnánk a roma kultúrát különböző településekben és országokban megismertetni. Mindannyian Magyarország különböző pontjairól érkeztünk, de mindannyian ugyanazon célért küzdünk a diploma megszerzése mellett, hogy véget vessünk a gyűlöletnek és a ránk ragasztott sztereotípiáknak. Meg akarjuk mutatni, és be is akarjuk bizonyítani, hogy nem olyanok vagyunk, mint amit a többiek gondolnak rólunk. Mások vagyunk.
Úgy gondoltuk, hogy első lépésként ez a szakácskönyv lesz a módja annak, hogy elérjük ezt a célt. Szüleinktől, nagyszüleinktől megtanultuk, hogy „egy férfi szívéhez a legjobb út a hasán keresztül vezet” és azt is, hogy a legnagyobb horderejű döntéseket az életben egy nagy ebéd vagy egy fantasztikus vacsora mellett hozzuk meg.
A romák vagy cigányok helyzete ma Magyarországon komoly probléma. Sokan nem ismerik, vagy nem akarnak tudomást szerezni a roma kultúráról, arról, hogy honnan jöttünk. Pedig valójában színes és sokoldalú tagjai vagyunk mi is a társadalomnak. A történelem szerint a romák Indiából jöttek. A roma kultúra nagyon gazdag: van saját nyelve, saját zenéje, ami világszerte ismert, a még ma is élő hagyományaink, és nem utolsó sorban a tradicionális konyhánk. A Jezsuita Roma Szakkollégium lehetőséget nyújt a diákok számára, hogy többet meg tudjunk magunkról és a csodálatos kultúránkról. Egy közösségben vagyunk, közösen gondolkodunk, amely elősegíti, hogy egy egészséges önkép alakuljon ki bennünk és segít abban, hogy kezelni tudjuk az ún. “kettős identitást”, hogyan tudunk egyszerre cigányok és magyarok lenni.
Szeretnénk megköszönni Andrew Gattinak a lehetőséget, hogy létrehozhattuk és megszerkeszthettük ezt, szakácskönyvet. Igyekeztünk közvetíteni az összes hagyományos praktikát, amit megtanítottak a szüleink, rokonaink és azt a bátorságot, amely évszázadok óta a romák birtokában van. Kellemes időtöltést kívánunk a főzéshez, jó étvágyat kívánunk az elkészített ételekhez, és rengeteg szép élményt a roma kultúra felfedezéséhez!” (fordítás, forrás: Cook Roma Style!)

[button  size=”medium” src=”http://jrsz.hu/wp-content/uploads/2014/06/Cook-Roma-Style.pdf”]A Cook Roma Style! letöltése[/button]

SAMSUNG CAMERA PICTURES