Jezsuita vacsora

Szerző: Horváth Gábor

2016. május 10-én a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium lakói Horváth Árpád jezsuita atya meghívására egy közös vacsorán vettek részt a pesti Jézus Szíve jezsuita templom katekumen (keresztségre készülő) csoportjával. Az estét eredetileg a templom kertjébe tervezték, de az esős időre való tekintettel a Párbeszéd Háza színháztermében rendezték meg.

  DSCN2231_

A mintegy harminc fős katekumen csoporttal a vacsora alatt vegyes asztalokat alakítottunk ki, így a vacsora elfogyasztása alatt a társaság tagjai mesélhettek magukról, illetve arról, hogy milyen kapcsolatban vannak a Jezsuita Renddel.
19:00 órakor kezdődött a találkozó, először a Párbeszéd Háza dísztermébe, a régi kápolnába mentünk, ahol Árpi atya vezetésével zsoltárokat énekeltünk és imádkoztunk. Ezután ültünk asztalhoz, áldást mondtunk, és elkezdtük a vacsorát. DSCN2225_
Személyesen örültem a vegyes társaságnak, mivel szeretek új embereket megismerni és kapcsolatokat kiépíteni. Árpi atya egy órával a vacsora megkezdése után kiosztott minden asztalnak egy darab cetlit, amelyen kulcsszavak voltak a Szentlélekre vonatkozóan. Ebből kialakult egy közös beszélgetés, többnyire a saját élményeinkre alapoztunk, hogy hogyan érthetjük az adott szót, mi jut róla eszünkbe a saját életünkben. A mi asztalunk a “Lélek és Lélegzet” cetlit kapta.
A vacsora elfogyasztása után segítettünk visszarendezni a helyiséget eredeti állapotába, a vacsoráról megmaradt ételt pedig összecsomagolták a szakkollégium számára, amit másnap a kollégiumunkban örömmel fogyasztottuk közösen.DSCN2246_

A vacsora és a társaság elegye számomra egy kellemes estét varázsolt és elégedetten távoztam az estéről.