cimlap-vizeses

Gyakran ismételt kérdések gyűjteménye

Vallásosnak, katolikusnak kell-e lennem ahhoz, hogy szakkollégista lehessek?

Nem szükséges. Bármely felekezetű vagy nem vallásos hallgatók is szakkollégisták lehetnek, a kérésünk az, hogy legyél nyitott a keresztény értékekre.

 

Mit jelent, hogyan jelenik meg a mindennapokban az, hogy az intézmény jezsuita?

Hetente legalább egyszer ellátogat hozzánk kollégiumi lelkészünk, aki egy jezsuita szerzetes. Igény szerint imaalkalmakat tart, vagy csak elbeszélget a diákokkal mindennapjaikról, esetlegesen felmerülő nehézségeikről; félévente tart misét és lelki napot. Évente ellátogatunk az egyik jezsuita rendházba, együtt vacsorázunk és beszélgetünk a szerzetesekkel, illetve mi is vendégül látjuk őket egy vacsorára. A szakkollégistáink nagyon kedvező áron vehetnek részt lelkigyakorlaton Dobogókőn, ha szeretnének. Minden programra igaz, hogy nem kötelező a részvétel.

 

Csak romák laknak a kollégiumban?

Elsősorban igen, de sokan vannak, akik nem cigányok; vannak romungrók, beások és oláh cigányok; jómódúak és kevésbé azok. És mindenki nyitott, elfogadó.

 

Mennyire szigorú a házirend?

Vannak természetesen szabályok, de a tapasztalatok és a diákok szerint könnyen betarthatók. A honlapon, a dokumentumok között megtalálod a házirendet.

 

Hány ágyasak a szobák?

Minden szobánk kétágyas.

 

Lakhatok egy szobában azzal, akivel szeretnék?

Legtöbbször igen, a szobabeosztásnál mindenképp figyelembe vesszük a kollégisták kéréseit.

 

Hány emberre jut egy zuhanyzó?

A legtöbb esetben két szoba, vagyis négy ember használ egy fürdőszobát, amely közvetlenül a szobákból nyílik, nem a folyosóról. A harmadik emeleti 8 szobánk az, ahol közös (külön férfi-külön női) zuhanyzót használ a 16 lakó.

 

Van-e kimenőidő, portaszolgálat az épületben?

Nincs egyik sem. Mindenkinek van csipogója, vagyis az épület ajtaját nyitó kulcsa, amivel szabadon jöhet-mehet, amikor szeretne.

 

Mit kell magammal hoznom beköltözéskor?

Hozhatsz magaddal saját ágyneműt, de korlátozott számban mi is tudunk biztosítani. Hozz magaddal tányért, evőeszközt, bögrét, poharat, kis lábast; nagyobb edényt mi is tudunk biztosítani. Mosószert hozz magaddal – az épületben három mosógépet használhatsz.

 

Van-e menza a kollégiumban?

Menza nincs, tágas és felszerelt konyha és étkező áll a diákok rendelkezésére, ahol tudnak főzni vagy készételt melegíteni. Mindenkinek van saját kijelölt része a kollégium hűtőiben és szekrényeiben. A kollégium szomszédságában számos kifőzde, büfé található, ahol már 500 forintért is lehet meleg ételt vásárolni.

 

Hol tudok vásárolni a közelben?

Az épület közvetlen közelében található a kispesti piac, emellett pékség, gyógyszertár, papírbolt, Lidl, Rossmann, és gyalog 10 percre pedig a Köki Terminál bevásárlóközpont.

 

Ha tanulni szeretnék nyugodt körülmények között, van-e lehetőségem erre az épületben?

Mivel kislétszámú kollégium vagyunk, ezért alapvetően csendes, nyugodt hangulat szokott lenni. De ha el szeretnél vonulni, akkor több helyiség közül választhatsz: könyvtár, számítógépterem, kápolna.