Ünnep a szakkollégiumban

 

Május 26-án a Jezsuita Roma Szakkollégiumban ünnepelte Choli Daróczi József író, műfordító, költő és szakkollégiumunk kurzusvezetője 75. születésnapját, mely alkalomból átadásra került a róla elnevezett terem. A „Choli terem”-ben megtekinthetők az író által az élete során összegyűjtött festmények, műalkotások és irodalmi művek.
A terem átadásán Hofher József jezsuita szerzetes köszöntötte elsőként az ünnepeltet. Kiemelte, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a roma kultúra népszerűsítésében és megköszönte az eddigi munkáját a szakkollégiumban. A művészt továbbiakban köszöntötte Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész, Nagy Gusztáv író, műfordító és Antal István a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora. A helyiségben megtekinthetőek többek között Szentandrássy István, Péli Tamás festményei és Choli bácsi írásai is. Szeptembertől Choli Daróczi József ebben a környezetben fogja tartani cigány irodalom és kultúra kurzusait, valamint a cigány nyelvórákat. A „Choli terem” tárgyalóként és dolgozószobaként is funkcionál. A terem átadása után az ünnepség a díszteremben folytatódott, az ünnepeltet köszöntötték a szakkollégisták és a vendégek, meglepték őt egy a róla készült festménnyel díszített tortával.
A szakkollégium célja a terem átadásával, amellett hogy tisztelegjen a költő munkássága előtt az, hogy felhívja a figyelmet a cigány kultúra értékeire és a roma példaképek fontosságára.