Budapest, 2013. szeptember 26.
Az öt keresztény roma szakkollégium hallgatói és tanárai az Országház fõlépcsõjén Kövér László házelnök (középen jobbról) meghívására tett látogatásuk során 2013. szeptember 26-án. Kövér László mellett balról Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár.
MTI Fotó: Soós Lajos

Kövér László vezetett körbe minket az Országházban

Szeptember 26-án, csütörtökön, országgyűlésünk házelnöke, Kövér László, a keresztény roma szakkollégiumok hálózat diákjait és vezetőit fogadta a Parlamentben. A találkozón a budapesti Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium, a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, a debreceni református Wáli István Szakkollégium, a Magyarországi Evangélikus Egyház Roma Szakkollégiuma, Nyíregyházáról és a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatói vettek részt.

Kovács Zoltán; Kövér László

Az Országház munkatársai és a házelnök, egy előre megtervezett programmal készültek nekünk. Az ütemterv szerint elsőként megtekinthettük az épület látogatható részeit, az Üléstermet, a Delegációs termet, és a Kupolacsarnokban a koronázási jelvényeket és koronát. Majd egy személyes beszélgetésre invitáltak minket, végül pedig egy fogadáson vehetünk részt. Mindezek mellett a Díszőrség néhány tagjának produkcióját is megtekinthettük.

Kövér László készséggel és barátsággal válaszolt a feltett kérdéseinkre. Előtte azonban az öt jelenlévő szakkollégiumok képviselői közül egy-egy hallgatónak lehetősége nyílt egy rövid bemutatkozásra. Kollégiumunkból, Fehér György szólalt fel, aki beszédében elmondta, hogy csak közös erővel és erős akarattal tudjuk megvalósítani az álmainkat. Kövér László elmondta, jelenleg a teljes roma közösség egy százalékának van felsőfokú végzettsége, és még „sok víznek kell lefolynia a Dunán” ahhoz, hogy legalább tíz százalékra javuljon ez az arány. A fejlődéshez elengedhetetlenül szükségünk van egy követendő mintára, amihez nagy segítséget nyújtanak a szakkollégiumok. Ezt tapasztalatból mondta, hiszen ő is szakkollégista volt egyetemista korában. Beszédében megemlékezett, hogy idén ünneplik a Bibó Szakkollégium fennállásának harmincadik évfordulóját, amely nélkül szerinte sem a Fidesz nem jöhetett volna létre, sem ő nem tölthetné be jelenlegi tisztségét.

A szakkollégiumok példaadásra tanítanak, ezért a házelnök arra kért minket, hogy keresztény szemléletben, a kölcsönös szeretet és elfogadás útján próbáljuk megoldani a felmerülő problémákat.

A beszélgetést követően és a közös fotózás után a szakkollégiumok diákjai átadták a házelnöknek szánt ajándékokat. A Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium nevében, Balogh Krisztina nyújtotta át az ajándékot, majd ő vette át a házelnök ajándékát, a Magyarország Alaptörvénye könyvet.

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni a házelnök meghívását. Reméljük többször is lehetőségünk nyílik ilyen színvonalas programon részt vennünk.

Látogatásunkról többek közt az ECHO TV is hírt adott. IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Balogh Krisztina