cimlap-vizeses

ROMATALENT – mit tanulhatnak a roma szakkollégiumok a multik tehetséggondozásából?

2015. február 17.

Roma szakkollégiumi továbbképzés Máriabesnyőn

A budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium és a miskolci Görögkatolikus  Cigány Szakkollégium 10 szakembere vett részt azon az egyedülálló képzésen, amelyen az elismert HR-tanácsadó, Tóth Zoltán ismertette a nagy multinacionális cégek tehetséggondozási gyakorlatát.

DSC_0017

Az interaktív tréningen a résztvevők arra keresték a választ, milyen módszerek és eszközök jelennek meg a piaci verseny szereplőinél, és azokból mit tudnak hasznosítani a hátránykezelési és tehetséggondozási céllal létrejött, számos segítő szakembert foglalkoztató egyházi nonprofit szervezetek.

A toborzástól a kiválasztáson, megtartáson, fejlesztésen át a teljesítményértékelésig tartó folyamat mindkét területen ugyanaz; és bár az eszközök némely esetben lehetnek eltérőek, lényegében azonos célt szolgálnak: a szervezet küldetéséhez legjobban illeszkedő személyek bevonását.

A résztvevők sokat vitatkoztak azon, hogy vajon a „roma szakkollégium” márka professzionális felépítése ugyanolyan fontos-e, mint egy üdítőital-gyártó esetében, de abban egyetértés volt, hogy a célcsoport számára egyértelműnek kell lennie, e szervezetektől mit kaphat: a lehető legtöbb anyagi, szellemi és lelki segítséget a diploma megszerzéséhez. Ez a segítségnyújtás pedig nem a piaci értelemben vett „termék” vagy „szolgáltatás”, hanem szolgálat.

A roma szakkollégiumoknak ebben a szellemiségben kell tovább építkezniük a szakmai kiválóság, a közösségépítés és keresztény értékrend alapelvei mentén.

A hatóság által engedélyezett felnőttképzési tevékenység a Jezsuita Roma Szakkollégium által végrehajtott „Tudás, közösség, jövő” című, a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott projekt részeként valósult meg.

Forrás: Magyar Kurír