cimlap-vizeses

“Nem tűrök korlátokat”

A Lokális elszigeteltségben, avagy a helyi programok miért nem válnak országos mintává? című beszélgetéssorozat keretében rendezett beszélgető estet L. Ritók Nórával az MTA TKKI Romakutatások Osztálya és a Jezsuita Roma Szakkollégium 2015. október 8-án.

DSC_2277

Az Igazgyöngy Alapítvány alapítója munkájáról és az eddig megtett útról mesélt. Nóra hátrányos helyzetű gyerekeknek szeretne esélyt adni a rajzolás és alkotás által, melyek kiváló eszköznek bizonyulnak a személyiségfejlesztésére minden téren. A beszélgetés során kiderült viszont, hogy már az is gondot okozhat, hogy a gyerekek eljussanak ezekre a foglalkozásokra. Hiába ingyenes, a telepi gyereknek esélyük is alig van részt venni ezeken. A nehezítő tényező az alapvető, elemi létszükségletek hiánya, mely azt is megakadályozza, hogy az iskolában sikeresek lehessenek ezek a gyerekek. Ha villany sincs otthon, fürödni sem tudnak, mégis hogy várhatjuk el tőlük, hogy a matematikára koncentráljanak? Ezen problémák megoldására pedig a tanárképző, amelyet Nóra is végzett, nem készít fel. Ő több évig járt a cigánytelepre, hogy megértse a probléma gyökerét. Úgy gondolja, ahhoz, hogy segíteni tudjunk a felzárkózásban, az integrációban, meg kell érteni a mélyszegénységet. Hiszen a tanult többség sosem élt, de még csak meg sem fordult olyan helyeken és aligha látott olyan életkörülményeket közelről, ahol és amilyenekben a mélyszegénységben élők vannak. Az ilyen körülmények közül származó gyerekeknek az oktatás sem esélyteremtő, hiszen ők általában olyan iskolákba jutnak el, ha eljutnak, ahol az alapvető oktatási eszközök sem állnak rendelkezésre.

A beszélgetés során szóba kerültek olyan fiatalok, akiknek sikerült a kitörés, viszont elvárni tőlük, hogy visszamenjek a telepre, nem lehet. Hiszen nem ezért küzdöttek, ráadásul ezek a fiatalok már kirekesztődtek az ottani közösségből, az új közösség pedig nagyon nehezen fogadja be őket.

Mindennapi problémák ezek, melyekre sajnos alig akad nyitott fül. Nóra ez ellen szeretne tenni, és tesz is, hiszen az gyerekek fejlődése mellett munkahelyeket is teremtett már több gyermek szüleinek az alapítvány nonprofit kft-je által.

Farkas Teodóra

A program a Nemzeti Tehetségprogram, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma az NTP-SZKOLL-M-15-0003 kódszámú pályázata keretében valósult meg