cimlap-vizeses

Gipsy musical, amit látni kell

Az első cigány musical megtekintésére nyílt lehetősége kollégiumunk 5 diákjának. Az teltházas eseményre október 11-én, a Thália Színházban került sor. A Somnakaj névre hallgató drámát, melyet Mészöly Gábor írt, Müller Péter Sziámi dolgozta át színpadi produkcióvá. A szabadság iránti vágy, mely a roma kultúrában igen fontos szereppel bír, a darab alappillérét adja. A sorsjáték ugyanis egy anya nélkül felnövekvő tehetséges és szabadszellemű lány életét mutatja be, az ő útkereséséről szól. Apja féltő karjaiból kitörve elindul, hogy szerencsét próbáljon Budapesten, és kamatoztatni tudja zenei tehetségét. Mindeközben a szerelem is megtalálja egy helybéli fiú személyében, aki már valódi popsztár lett. A történet talán kissé klisésnek tűnik, viszont olyan nevek tűnnek fel a színpadon, mint Falusi Mariann, Oláh Gergő, vagy Papadimitriu Athina. Az előadásban egymást követik a pörgős, dinamikus jelentek, hála a rengeteg táncnak és gazdag zenei világnak. Roma népdalok, autentikus motívumokat tartalmazó modern zene, sőt még a cigányzene világához közel álló jazz-zene is felcsendült az est folyamán. A táncosok produkciója az egyik fő látnivaló ebben az előadásban. Vérprofin és látványosan ötvözték a színpadon a cigánytáncot a modern zenei színház hatásosságával. A műsorban elvarázsolt minket ének- és zongoratudásával Szakcsi Lakatos Béla is, aki egyébként a darab egyik zeneszerzője.

A páratlanul gazdag zenei és képi világ katartikus színházi élményt adott a megjelent közönségnek, a színészeket a darab végén állva ünnepeltük.

A hagyományok, a kultúra bemutatása, a békés együttélés, a pozitív szemléletváltás elindítása; mindezek együtt jellemzik a produkciót. Az üzenete is végtelenül egyszerű: mind emberek vagyunk, cigányok, nem cigányok ugyanúgy sírunk, ugyanúgy nevetünk.

Farkas Teodóra