cimlap-vizeses

Nagy előrelépés a MIÉRT életében

Merre tovább Magyarországi ifjú értelmiségi romák társasága? Melyek a céljaink, honnan jöttünk, hová tartunk? Szakkollégistáink egyesülete meghatározza küldetését.

2015 októberében a JRSZ szakkollégistái által már megalapított M.I.É.R.T. Egyesület kapcsán vehettünk részt egy szervezetépítési tréningen. Az alkalmon részt vehettek az új hallgatók is, akik szerettek volna hozzájuk csatlakozni, köztük én is. Az igazán hasznos hétvégét Tóth Zoltán menedzser vezetésével töltöttük el.

A 2 napos program alatt rengeteg új és értékes információt szívtunk magunkba melyekkel hatékonyabban tervezhetjük egyesületünk jövőjét. Trénerünk az elméleti tudás átadás mellett számos gyakorlati játékos feladattal lepett meg minket. Véleményem szerint ezek közül a legnagyobb sikerrel teljesített kihívás az volt, mikor 2 csoportra osztva, saját elképzeléseink szerint, anyagi forrás nélkül kellett megszerveznünk egy falunapot. Ezután közösen értékeltük egymást, ötletekkel, tanácsokkal és építő kritikákkal fejlesztettük a többiek elképzeléseit. Egy másik érdekes feladaton keresztül, melyben rebarbarás palacsintázót kellett létrehoznunk, megtanulhattuk milyen szempontok alapján kell egy projektet, rendezvényt, vagy magát az egyesületet működtetni, hogy az egyedi, ismert, népszerű, és hatékony legyen.

A tréning alatt sikerült létrehoznunk a MIÉRT egyesület misszióját, küldetését, mely így hangzik: „Roma értelmiségiként missziónknak tartjuk azt, hogy ápoljuk és megőrizzük a kultúránkat, továbbá a hátrányos és halmozottan hátrányos élethelyzeteket javítsuk. Lehetőséget teremtünk, fejlesztünk, hogy fejlődhessünk.” A víziónk kialakítása még folyamatban van, ugyanis nem volt egyszerű egy érvényes, reális, pontos és egyedi megfogalmazást kitalálni.

A szakmai tudásból sem volt hiány, megismerkedtünk a SWOT analízissel, a Gannt munkalappal, a szervezeti filozófiával és még számos remek lehetőséggel. Kialakítottuk a sajátos értékrendünket, melyben szerepel többet között a hitelesség, az elköteleződés és a nemzetköziség fontossága.

Úgy vélem, rövidsége ellenére felettébb hasznos volt a tréning, melynek köszönhetően tudatosabban és hatékonyabban szervezhetjük az egyesület további életét. Emellett a csapat is összekovácsolódott, és az új tagok is megismerhették a munkát.

Kőszegi Dóra