cimlap-vizeses

“See to see is to believe”

A JRSZ csütörtök esti fórumának vendége 2015. november 12-én Ian Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete volt, aki lendületes előadásában az Ígéret Földjéről, valamint a nagykövetség feladatairól tartott beszámolót a szakkollégistáknak.

DSC_1554

2015. 11. 13-án a Jezsuita Roma Szakkollégium vendége Ian Mor Izrael állam magyarországi nagykövete volt. A nagykövet érkezését fontos biztonsági előkészületek előzték meg, a kollégium minden részét leellenőrizték, csak így érkezhetett meg hozzánk a fontos diplomata.

Ian Mor angol nyelvű interaktív előadását egy a diákokhoz intézett kérdéssel kezdte, hogy mi az első gondolatunk, mikor meghalljuk az Izrael szót. A nagykövet szerint azok a negatív információk, amelyeket a médiából hallunk Izraelről, sokszor hamis tények. Ian Mor előadásából megtudhattuk, hogy Izrael politikailag Európához tartozik, az egyetlen demokrácia Közel-Keleten, és népességének 75%-a zsidó vallású. Az izraeli nagykövet elmondása szerint átérzi a cigányság helyzetét Magyarországon, hiszen több közös pont található a cigányság és a zsidó nép történetében, ilyen például a holokauszt. Fontosnak tartja, hogy megemlékezzünk ezekről a szörnyűségekről, illetve fontos, hogy a megemlékezéseken felhívjuk a figyelmet arra, hogy az antiszemitizmus egyenlő az emberi butasággal. A nagykövet óva intett minket az elítélő szavaktól, hiszen a szavakkal való bántás, a gyűlölködés, a romák, a zsidók és a melegek elleni propagandák a végén tettlegességhez vezetnek. Ian Mor a legfontosabb nagykövetségi feladatai közé sorolta a béke hirdetését mindenki között.

A nagykövet számára zsidónak lenni annyit jelent, hogy megtartja az ünnepeket, az alapvető szabályokat, és ápolja a zsidó kultúrát. Szerinte minden embernek életében egyszer el kell látogatni Izraelbe, hiszen fontos, hogy valójában megismerkedjünk a zsidó kultúrával, és csak azt higgyük el, amit a szemünkkel látunk, hiszen ez egy olyan hely, amely mindenkit befogad, és azért ilyen erős ország, mert igaz hívők lakják, akik hiszik, hogy békével lehet elérni mindent az életben.

DSC_1613

Ezúton is köszönjük Ian Mor Izrael Állam nagykövetének, hogy megtisztelte szakkollégiumunkat látogatásával és nagyszerű előadásával!

Szénási Réka

A program a Nemzeti Tehetségprogram, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma az NTP-SZKOLL-M-15-0003 kódszámú pályázata keretében valósult meg