cimlap-vizeses

Konferencia a romák elleni népirtásról

„ A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnöksége a Tom Lantos Intézettel (TLI) és a Jezsuita Roma Szakkollégiummal (JRSZ) közösen kétnapos rendezvényt szervez a romák elleni népirtásról. Március 2-án egy egész napos konferencia kerül megrendezésre a Magyar Tudomány Akadémia Dísztermében, melyet a Belvárosi Színházban március 1-jén egy kulturális est előz meg.”- írja  a konferencián kiadott közlemény.

IMG_0545

A kulturális est, mely alkalmával A vonat című táncdrámát volt lehetőségünk megtekinteni, nagy hatással volt mindannyiunkra, remekre sikeredett. Az előadást követte másnap a színvonalas konferencia, melynek az MTA díszterme adott otthon. A kollégiumból pár társammal együtt hostessként segítettük a konferencia sikerességét. A program rendkívül értékes előadásokból állt, a délelőtt folyamán hallhattuk többek között Daróczi Ágnest, a Romakutató Intézet igazgatóját, Romani Rose-t, a Németországi Romák és Szintók Központi Tanácsának elnökét. A délután során sor került több panelbeszélgetésre Emlékezés és reprezentáció cím alatt, majd a Gallery8  A visszafojtott emlékezet helyei című kiállításának megnyitója. Részesei lehettünk A kormányközi szervezetek kezdeményezései című beszélgetéseknek is, melyen részt vett többek között Horváth Melinda az EU és a Nemzetközi Szervezetek Főosztály vezetője, és Felicia Waldman, a Bukaresti Egyetem docense. A konferencia záróbeszédét Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár tartotta meg.

IMG_0584

Óriási élmény volt számomra mind a táncdráma bemutatóján való részvétel, mind a konferencia megélése. Úgy gondolom, hogy óriási előrelépés az emlékezésben és elfogadásban maga a tény, hogy ez a konferencia megvalósult, egy méltó helyszínen, döntéshozó résztvevőkkel. Főként büszkék lehetünk arra, hogy a JRSZ társszervezőként jelen volt ezen jeles eseményen.

Kőszegi Dóra