cimlap-vizeses

A vonat (O Zibano) új állomása

A roma táncdráma ötödik előadása. Interjú Farkas Zsolt rendezővel.

dance

Immáron ötödszörre mutathattuk be A vonat című táncdrámát, 2016. március 1-én a Belvárosi Színházban. A megemlékezést Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke nyitotta meg. A kulturális esten jelenlétével megtisztelt minket többek között Romani Rose, a Németországi Romák és Szintók Központi Tanácsának elnöke, Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is.

A roma holokausztnak emléket állító táncdrámát a Khamoro Táncszínház adta elő, a Jezsuita Roma Szakkollégium hallgatói és a Dohány utcai zsinagóga kórusa közreműködésével. Nagy megtiszteltetés volt számomra újra a társulat tagjának lenni. A Zeneakadémia klasszikus-ének szakos hallgatójaként érdekes volt egy más stílusban dolgozni, énekelni. Nagyon jól éreztem magam a közösségben, és sok új ismerőst, barátot szereztem.  A mű összeállítója, rendezője Farkas Zsolt, a Khamoro Táncszínház vezetője. Az előzményekre vonatkozó kérdésemre ezt válaszolta:

Fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzünk a holokauszt roma áldozataira. Ezért úgy gondoltuk, hogy a művészet eszközeivel – a zenével, a tánccal – létrehozunk egy olyan táncetűdöt, amely méltóságteljesen teszi ezt. 2004-ben mutattuk be, akkor még táncetűdként, A vonat (O Zibano) című alkotásunkat a  Holokauszt 60. évfordulóján Auschwitzban, Grazban és Budapesten. A táncetűd 13 percben megpróbálta szemléltetni a tánc mozgáselemeivel két deportált kétségbeesett menekülését a lágerből. Akkor 10 főből állt a tánccsoport. 2014-ben a Jezsuita Roma Szakkollégiummal közösen pályáztunk a Holokauszt 70. évfordulójára kiírt pályázatra. A 2004-ben több helyen is bemutatott táncetűd nagy sikert aratott, ezért úgy gondoltam, hogy kibővítem egy 1 órás táncdrámára.  A nyertes pályázat keretében lehetőség nyílott a művészeti alkotó munkára, próbákra, bemutatókra. 2014-től ötször kaptunk lehetőséget a darab előadására: háromszor Budapesten, valamint Szegeden és Miskolcon – nyilatkozta a darab rendezője -. A táncdrámát 42 fővel mutattuk be a vezetésem alatt álló Khamoro Táncszínházzal”.

Remélem, lesz még a jövőben is lehetőségünk bemutatni a darabot, mert úgy gondolom, több emberhez el kell jutni ennek a műnek, történetnek.

Farkas András