cimlap-vizeses

Cigánypasztorációs szimpózium

Szerző: Oláh Zsolt

2016. április 8-án a Nemzetközi Roma Nap alkalmából került sor a Cigánypasztorációs szimpóziumra a Párbeszéd Házában. Az esemény a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium szervezésében jött létre.

Az ünnepélyes megnyitót Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója tartotta, majd sor került az első kerekasztal beszélgetésre Nyeső Ágnes lelkész, az Országos Református Cigánymisszió referense, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, valamint Fabiny Tamás evangélikus püspök részvételével. A beszélgetést Antal István a JRSZ rektora moderálta.

DSC_0022

Többek között természetesen beszéltek a cigánypasztoráció ügyének fontosságáról, továbbá feszegették az integráció és a szegregáció kérdésköreit. Itt szóba került a Nyíregyháza Huszár-telepén lévő iskola is, melyet az érsek és a püspök pozitív példának lát. Valamint hangsúlyozták, hogy nagy szükség van a történelmi egyházak szorosabb együttműködésére.

A második kerekasztal beszélgetés témája arról szólt, hogy a roma papok hogyan látják a cigánypasztoráció ügyét. A résztvevők Balogh Péter kaposvári káplán és Balázs József Borsodbóta plébánosa voltak. A beszélgetést Majercsik Ferenc a JRSZ teológus hallgató szakkollégistája moderálta.

DSC_0059

E beszélgetésen is hallhattunk sok érdekes dolgot. Elmondták, hogy ők hogyan tekintenek a szolgálatukra, s hogy miként tehetnek a legtöbbet a hívekért. Itt is felmerült az integráció és szegregáció kérdése. Ők teljesen elutasítják az elkülönítést. Balogh Péter atya kiemelte, hogy ő nem csak a cigányok papja, hanem a nem cigányoké is. Balázs József atya pedig a katolikus egyház megújulását tekinti a legfontosabbnak. Ugyanis véleménye szerint az egyház gyakran elzárkózik az emberek elől. A beszélgetésen felvetődött még a közösségszervezés fontossága is, amely a cigánypasztoráció alappillére lehet.

A szimpózium nagyon izgalmasra sikeredett. Érdekes volt hallgatni, ahogyan egyházi személyek gondolkodnak ebben a témában. Nagyon fontos lenne, ha az egyházak együttműködve segítenének helyi szinten a cigányság közösségszervezésében. Ez szerintem óriási előrelépést jelenthetne a romák társadalmi integrációjában.