cimlap-vizeses

Jezsuita vacsora

Szerző: Horváth Gábor

2016. május 10-én a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium lakói Horváth Árpád jezsuita atya meghívására egy közös vacsorán vettek részt a pesti Jézus Szíve jezsuita templom katekumen (keresztségre készülő) csoportjával. Az estét eredetileg a templom kertjébe tervezték, de az esős időre való tekintettel a Párbeszéd Háza színháztermében rendezték meg.

  DSCN2231_

 

 

A mintegy harminc fős katekumen csoporttal a vacsora alatt vegyes asztalokat alakítottunk ki, így a vacsora elfogyasztása alatt a társaság tagjai mesélhettek magukról, illetve arról, hogy milyen kapcsolatban vannak a Jezsuita Renddel.
19:00 órakor kezdődött a találkozó, először a Párbeszéd Háza dísztermébe, a régi kápolnába mentünk, ahol Árpi atya vezetésével zsoltárokat énekeltünk és imádkoztunk. Ezután ültünk asztalhoz, áldást mondtunk, és elkezdtük a vacsorát. DSCN2225_
Személyesen örültem a vegyes társaságnak, mivel szeretek új embereket megismerni és kapcsolatokat kiépíteni. Árpi atya egy órával a vacsora megkezdése után kiosztott minden asztalnak egy darab cetlit, amelyen kulcsszavak voltak a Szentlélekre vonatkozóan. Ebből kialakult egy közös beszélgetés, többnyire a saját élményeinkre alapoztunk, hogy hogyan érthetjük az adott szót, mi jut róla eszünkbe a saját életünkben. A mi asztalunk a „Lélek és Lélegzet” cetlit kapta.
A vacsora elfogyasztása után segítettünk visszarendezni a helyiséget eredeti állapotába, a vacsoráról megmaradt ételt pedig összecsomagolták a szakkollégium számára, amit másnap a kollégiumunkban örömmel fogyasztottuk közösen.DSCN2246_

A vacsora és a társaság elegye számomra egy kellemes estét varázsolt és elégedetten távoztam az estéről.

Október 13-án diákbizottsági elnököt és tagokat választottunk a Jezsuita Roma Szakkollégiumban
A szakkollégiumi létünk fontos eleme az önkormányzatiság, amelyet többek között a diákbizottságon keresztül tudunk érvényre juttatni. Idén is sor került a bizottság megválasztására, mely jelöléssel kezdődött. Első körben online lehetett  jelölni. A  lista a szakkollégium hallgatóiból állt. Ha egy jelölt legalább 3 szavazatot kapott, akkor bekerült a választhatók közé. dsc_0040 Csütörtök este 3 hallgató  jutott tovább: Bogdán Mária Eszter, Oláh Zsolt és Farkas András. 20 szavazó polgárra lett bízva a döntés, hogy ki legyen az elnök. A szavazás nagyon szoros volt. Ugyanis 11 szavazatot kapott Oláh Zsolt és Farkas András is. Mivel Oláh Zsolt úgy döntött, hogy nem tudná vállalni az elnöki hivatást, így nem került sor második fordulóra. dsc_0056 dsc_0049 Végezetül, 11 szavazattal, Farkas András lett az  új diákbizottsági elnök, akinek egy szemeszterre szól a mandátuma. Valamint Bogdán Mária Eszter és Oláh Zsolt a Diákbizottság tagjai. Az új tagoknak ünnepélyes esküt kellett tenniük, hogy vállalnak minden elhivatottságot a közösség érdekében. Reméljük, hogy ötleteikkel felpezsdítik a kollégium közösségi életét, valamint képviselik a hallgatóságot, az érdekeinket.

            Ignácz Valentina