cimlap-vizeses

Továbblépés – szakmai workshop

A Jezsuita Roma Szakkollégium 2016. november 10-én rendezte meg a középiskolásoknak segítő és a felsőoktatásban résztvevő tehetséggondozó programok közötti „hídépítést” célzó szakmai workshopot. Már az előkészítés során tapasztalt érdeklődés mutatta, mennyire hiánypótló az ilyen témájú rendezvény. Intézményünk, mint egy a roma diákokat segítő felsőoktatási tehetséggondozó program, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szakkollégiumi lehetőségről minél több fiatal tájékozódjon. Ennélfogva nem kétséges, hogy együttműködést szeretnénk kialakítani a középiskolai tehetséggondozó programokkal. A rendezvényről az ország több pontjából is érkeztek megbecsült és szakmailag elismert résztvevők.

dsc_0007dsc_0020dsc_0011

Az eseményt Antal István rektor úr nyitotta meg, majd Sztojka Attila, az Emberi
Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője osztotta meg velünk meglátásait a roma tanulók helyzetéről. A délelőtti részben ezt követően három előadást hallgattunk meg, főként a középiskolai oktatási helyzetről. Dr. Kállai Ernő, kollégiumunk oktatója, egykori kisebbségi ombudsman a magyar közoktatás romákat érintő lehetőségeiről számolt be.

dsc_0024 dsc_0042 dsc_0056

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatási, elemzési és értékelési igazgatója, Sinka Edit felvázolta a tehetség viszontagságos útját az egyetemig-főiskoláig. A segítségnyújtásban az egyik legmeghatározóbb tényező hazánkban az Arany János Tehetséggondozó Program. Erről személyes tapasztalatokat, információkat tudhattunk meg Ringhofer Ervintől, az AJTP programgazdájától. Ezek után „továbbléptünk” a felsőoktatás területére. Felmerül a kérdés, hogy milyen segítséget kaphat egy hátrányos helyzetű egyetemista tanulmányai kezdetén. A hallgatói önkormányzatok (HÖOK) mentorprogramja éppen ebben igyekszik informális, illetve szakmai segítséget nyújtani. Kiss Edina, a kezdeményezés vezetője személyesen mondta el nekünk, milyen lehetőségek illetve problémák keresztezik ennek az útját. A workshopot vendégül látó JRSZ a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagja. A KRSZH elnöke, Laborczi Géza, egyben az Evangélikus Roma Szakkollégium fenntartói képviselője elmondása szerint jó úton haladunk a hálózat kiépítésében, mely további bővítéseket, illetve fejlesztéseket tervez. Mivel a nap célcsoportjai a diákok voltak, így kihagyhatatlan volt, hogy meghallgassunk egy diákot is a témában. Bogdán Eszter, első éves szakkollégistánk, korábbi AJTP-s diák mondta el, hogy mennyi mindent köszönhet a programnak, és hogy talán anélkül most nem is állhatna itt. A nap folyamán én voltam a felvezető, így magam is hozzá tudtam járulni a konferencia sikerességéhez.

dsc_0076dsc_0087A délelőtti programok lezárta után sor került az ebédre, illetve az érdeklődőknek lehetőségük volt az intézmény bejárására is. A délután két szekcióra volt osztva, melyet ki-ki szabadon választhatott. Az egyik csoport betekintést kapott a JRSZ „HR managementjébe”:  Goda-Markó Orsolya tanulmányi vezető a tanulmányi rendszert mutatta be, Tóth Zoltán tréner az Assessment Center-t, melyet a szakkollégium sikerrel alkalmaz felvételi eljárásként. Jómagam felsőoktatásban tanuló diák vagyok, így engem jobban érdekelt a másik szekció, mely ezt a témát érintette. A beszélgetést, mely nagyon kötetlenre és közvetlenre sikeredett, Antal István rektor úr vezette. A résztvevőket nagyon érdekelte a jelenlévő kollégisták véleménye egy-egy őket érintő témában.

A konferenciának délután 4 óra körül értünk a végére, mely után úgy gondolom, mindenki valamivel gazdagabban térhetett haza. Reménykedünk, hogy a workshop elindított valami pozitív folyamatot! Köszönjük szépen minden kedves résztvevőnek!

Kőszegi Dóra

a Jezsuita Roma Szakkollégium diákja