DSC_0040

Romungró a javából

A 2016. november 17-i közösségi esten ellátogatott hozzánk Romano Rácz Sándor. Megosztotta velünk az életútjának fontosabb történéseit, mely igen csak élményekkel teli, és amelyet meg is írt a Cigány sor című szociográfiájában.Volt író, egyetemi oktató, politikus, zenész, mérnök, kőműves, gyári munkás. Elmesélte, hogy fiatal korában szülőhelyén, Nógrád megyében, milyenek voltak a romungró (magyar cigány) közösségek, melyek szinte egyedül őrizték még hagyományaikat és nyelvüket. Pozitív élményként maradt meg számára, hogy a cigányok és nem cigányok milyen harmonikusan éltek egymás mellett, annyira, hogy még a nem cigányok is megtanulták a cigány nyelvet.

dsc_0040

A tanár úr továbbá mesélt iskolai éveiről. Megjárt egy katonai középiskolát, melyet az ’56-os események miatt kellett abbahagynia. Utána elvégezte a kőműves szakmát, majd felekerült Budapestre, ahol dolgozott, és mellette a műszaki főiskolán tanult tovább. Ezekben az években elszakadt otthoni közösségétől. Majd régi nagy vágya teljesült, ugyanis zenész, pontosabban bőgős lett. Ennek köszönhetően beléphetett a pesti muzsikus cigányok közösségébe (ebben szerepet játszott első házassága is), mely visszafordította asszimilációs pályáját, és végleg megerősítette cigány identitását. Nagyon boldogan tekintett vissza erre az időszakra, mely nem tartott sokáig, ugyanis következett a kávéházi cigány zene válsága, mely azóta is tart.

dsc_0009

A rendszerváltáshoz ő is nagy reményeket fűzött, de elmondása szerint csalódnia kellett, ugyanis a romák helyzete nem hogy javult, de még rosszabbá vált. Elmondta, hogy rövid ideig bekapcsolódott a politikába, majd a roma közéletbe isa, ugyanis dolgozott a Phralipe, majd a Magyarországi Roma Parlament szervezetekben.

dsc_0057

1992-től 2004-ig az ELTE Neveléstudományi Tanszékén vezetett egy cigánypedagógiai szakcsoportot, közben újra megnősült, és megírta a Kárpáti cigány-magyar szótár és nyelvtan című művét, melynek elkészítését a kötelességének érezte.Azóta a romákat érintő fontos társadalmi témákkal foglalkozik, melyekről publikálni szokott. Azt is elmondta, hogy most fog majd megjelenni két új műve is.

Nagyon felemelő érzés volt számunkra, hogy egy ilyen ember jött el hozzánk, és mesélt magáról, és így lényegesen többet tudhattunk meg a cigányságról és a cigány értelmiség. szerepéről.

Oláh Zsolt

A program a Nemzeti Tehetségprogram, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma az NTP-SZKOLL-A-M-16-0002 kódszámú pályázata keretében valósult meg.