Harmónia a természet és a társadalom között

Szerző: Farkas Teodóra

Klimaparadoxonok címmel tartott előadást Antal Z. László november 26-án szakkollégiumunkban. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának kutatója 30 éven keresztül vett részt egészségszociológiai kutatásban. A mai napig a legfontosabb kérdés számára, hogy lehet-e harmónia természet és társadalom között.
Együttműködési megállapodást kötött egymással az Öko Urbana Egyesület és a Jezsuita Roma Szakkollégium, ennek keretében a ENSZ Párizsban megrendezésre kerülő 21. Klímakonferenciájához kapcsolódóan közös szemináriumsorozatot szerveznek, melynek ez az előadás is a része volt.

DSC_0089

Tudjuk, hogy a globális felmelegedés súlyos a problémát jelent az emberiség számára, amit komolyan kell venni. Mégis hogyan oldhatnánk ezt meg? Keressük a gyógyítás lehetőséget, de mégsem tudjuk orvosolni a kialakult helyzetet. Előadónk szerint ezt az ökológiai kérdést, sőt egyik ökológiai kérdést sem közelíthetjük meg csak a tudomány szemszögéből. Holisztikus szemléletre van szükség, ezért a vallás és a művészet szemszögéből is megközelíthető a dolog.
Az ökológiai gondolkodás híveként kifejtette, mennyire fontos, hogy óvjuk környezetünket. Ez történhet akár ökotudatos települések létrehozásával, vagy akár a klímaprogram segítségével, melyet mindenki a saját lakóhelyén meg tud valósítani. Következő lépés lehet a falvakba történő kiköltözés, illetve nagyobb mérföldkőnek számít az ökofalu tudatos létrehozása. Hazánk már két ilyen faluval is büszkélkedhet. Ezek egyben spirituális központnak is számítanak.
Antal Z. László könyve, mely a Klimaparadoxonok címet viseli, bemutatja, hogy az éghajlatváltozásban milyen gazdasági tényezők játszottak közre, illetve hogy mi áll a fennálló kockázatok csökkentésére irányuló kísérletek sikertelensége mögött. Könyvében a művészet is megjelenik, neves hazai költők verséből asszociál a jelenlegi helyzetre.

„Mint az őrült, ki letépte láncát,
Vágtatott a Tisza a rónán át,
Zúgva, bőgve törte át a gátot,
El akarta nyelni a világot!”
/Petőfi Sándor: Tisza/

 

 

A program a Nemzeti Tehetségprogram, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma az NTP-SZKOLL-M-15-0003 kódszámú pályázata keretében valósult meg