III. Tanulmányi hétvége

2014.11.08-án a Jezsuita Roma Szakkollégiumban megrendezésre került a 3. tanulmányi hétvége.

A III. Tanulmányi hétvégét november második hétvégéjén tartottuk meg, amit a szokásokhoz híven, ismét Farkas Zsolt, a Khamoro együttes frontembere nyitott meg, pénteken este. A Cigány kultúra és zene című kurzus fő témája a vegyes házasság kérdése volt. Ám beszéltünk a tradicionális oláh cigány közösséges szokásairól, hagyományairól, valamint a nő szerepéről, és a közösségben elfoglalt szerepéről is.

 

 

Szombaton a hallgatók részt vehetek projektmenedzsment, cigány irodalom és kultúra, közgazdaságtan, informatika, társadalmi lét dilemmái, jogi pályaorientáció és emberi kapcsolatok pszichológiája kurzuson.

Choli Daróczi József a katolikus hagyományok és hiedelemvilágukról, illetve az azokhoz kapcsolódó szokásokról beszél a hallgatóknak.

 

A Társadalomtudományok kurzuson belül az elnyomás fogalmával, illetve annak öt manifesztációjával foglalkoztak tüzetesebben. Megvizsgálták a kizsákmányolás, marginalizáció, rendszerszerű erőszak, a hatalomnélküliség, és a kulturális imperializmus fogalmakat, illetve tárgyaltak a homogén állam és a genocídium kapcsolatáról is. A kurzust dr. Rövid Márton, szociológus vezeti.

10481955_870149226351720_6320957664384715946_n

 

A Közgazdaságtan órán a hitelekről volt szó, azok veszélyeiről és visszafizetési nehézségeiről.

A Jogi munkacsoport, a polgári jogi viszonyokról beszéltek részletesen.

Az Informatika kurzuson prezentációkészítést és grafikai alapokat is tanultak.


A nap végén a közös vacsora elfogyasztása közbeni élménybeszámoló után már nem is tűnt olyan rémesnek ez a nap. A kurzusokon megszerzett tudást nagyon fontosnak tartjuk, hiszen ezekről az egyetemeinken nem minden esetben esik szó. Egy bölcsész például nem tanul szociológiai ismeretek, vagy közgazdaságtant, egy joghallgató pedig nem elemez lírát és ismerkedik meg a cigány irodalommal. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak a szakmai hétvégéket, mert így még több információt, tudást szippanthatunk magunkba, hogy még tájékozottabbá és széles látókörű értelmiségivé válhassunk.

 

A tanulmányi hétvége utolsó napján, vasárnap a Jezsuita Roma Szakkollégium hallgatóinak egy része Dr. Novoszáth Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárával látogattak el a Magyar Nemzeti Galériában.