Párizsi klímatárgyalások szakértői szemmel

Az Öko Urbána Egyesület együttműködésével, a 2016. február 25-re szervezett közösségi estünkön Dr. Faragó Tibor egyetemi tanárt köszönthettünk köreinkben. Az est érdekessége volt, hogy a tanár úr olyan titkokba is bevezetett minket, melyek a hétköznapi emberek számára nem minden esetben hozzáférhetőek. A titkok alatt olyan személyes történeteket értek, melyeket a tanár úr élt át egy-egy meghatározó, történelmi eseményen.  Dr. Faragó Tibor azon kiváltságos emberek közé tartozik, akik részt vehettek több olyan nemzetközi tárgyaláson, ahol döntés született a világot érintő kérdésekben.

????????????????????????????????????

Megtudhattunk, hogy egy ilyes nagy jelentőségű tárgyalás mennyi munkával és kitartással jár. Elmondta ugyanis, hogy előfordult, hogy több héten keresztül, éjszakába nyúlóan próbáltak a különböző országok döntéshozói közös véleményre jutni a cél érdekében. Az előadást ne úgy képzeljük el, hogy csak a klímaváltozásról szólt, hiszen egy globális jelenségről van szó, melyhez kapcsolódik minden gazdasági, politikai, szociális, egészségügyi ágazat. Közös érdekünknek kell tekinteni a problémát, megoldást nem találhatunk úgy, ha nem látjuk meg, hogy minden mindennel összefügg. Előadónk szerint szükség van a két legfontosabb alapelv, a prevenciós és az alkalmazkodó készség együttes alkalmazására.

A következőket írta egy beszámolójában: „A párizsi megállapodás és határozat fontos eredménynek tekinthető, és általában is hozzájárulhat a nemzetközi együttműködés erősítéséhez. E megállapodás a benne foglalt kötelezettségek címzettjei szerint egyetemes, azaz minden ország számra kötelezettségeket határoz meg, ami jelentős előrelépés a Kiotói Jegyzőkönyv és annak Dohai Módosításához képest.”

????????????????????????????????????

Az előadás nagyon érdekes és izgalmas volt számomra, hiszen egy olyan embertől halhattunk információkat, aki maga is részt vettek a döntéshozatalban.  Köszönjük szépen az értékes előadást!

Kőszegi Dóra